donderdag, april 28, 2005

Gedeeltelijke afschaffing van de OZB

Het wetsontwerp tot afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB is behandeling. Zoals bekend is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hier vierkant tegen. Deze Vereniging is tevens van mening, dat het hier een gevoelskwestie betreft. De burgers in zijn algemeenheid zijn tegen de belasting omdat deze te veel als sluitpost van de gemeentelijke begrotingen dienen.

Alleen deze afschaffing is weer het bekende vest en broekzak spel, immers het heeft geen lastenverlichting van de burgers tot gevolg. De gemeenten worden voor het verlies van het gebruikersdeel van de OZB gecompenseerd door het Rijk. Volgens verkregen inlichtingen is het de VNG bekend, dat er andere rijksbelastingen voor in de plaats komen. De burger gaat dus beslist niet minder betalen.

De beperking van het gemeentelijk belastingrecht is in strijd met internationale regels. Immers internationaal hebben gemeenten een fiscaal recht en kunnen zij zelfstandig de hoogte, inning enzovoort bepalen. Wat dit kabinet doet, is feitelijk niet toegestaan en dus zullen de gemeenten dit zeker in Europees verband gezien het aanvechten. Afgezien daarvan is de conclusie, dat de burger in welke vorm dan ook hogere lasten betaald.
G.P.Beek