zaterdag, maart 12, 2005

Armenhulp

De Raad van Kerken te Baarn roept rijke Baarnaars op hun arme plaatsgenoten te helpen. Hiervoor zijn vraag en aanbodstrookjes, waarop ingevuld kan worden wat er zoal nodig is. De vraag komt van de armen en het aanbod moet natuurlijk komen van de rijken. De constructie is bedacht omdat door de Haagse bezuinigingen velen nauwelijks kunnen rondkomen. Laat staan iets extra’s doen.

Door nu te gebruik te maken van vraag en aanbodstrookjes denken de kerken deze extra’s te realiseren. De hulp is zeker goed bedoeld, maar geeft schrijnend aan wat zich afspeelt. Immers hierdoor komt de vroegere armenhulp weer om de hoek kijken. Het is te gek voor woorden, dat door de bezuinigingen velen niet meer in staat zijn in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien. De nieuwe hulpwijze is tekenend voor het verval de Nederlandse samenleving.

Naast de hulp die nu aangeboden wordt zijn er de voedselbanken in enige grote steden.
Die zorgen er voor, dat een grote groep uit de samenleving toch eten krijgt. Er zijn nog meer initiatieven, waaronder winkels met goederen waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Deze goederen kunnen tegen zeer lage prijzen aan minima met een pasje verkocht worden.Al deze soorten van hulp geven aan hoe groot de nood is. Het huidige kabinet draagt hiervoor de verantwoording. Er is verkeerd bezuinigt, de zwakkeren in de maatschappij zijn volledig onderuit gehaald en vandaar toestanden die voor de wereldoorlog gewoon waren .
G.P.Beek

zondag, maart 06, 2005

Sollicitatieplicht

De sollicitatieplicht voor 57 plussers is pure waanzin. Dit is de mening van het Nationaal Fonds Ouderenhulp. Dit is zeer terecht opgemerkt omdat het Centrum voor Werk Inkomen reeds tot de conclusie gekomen is, dat deze groep niet bemiddelbaar is. Geen enkele werkgever zit te wachten op een oudere werknemer. Werkgevers hebben graag jong en flexibel personeel. Leeftijdsdiscriminatie is niet toegestaan, maar wordt wel toegepast. Het heeft totaal geen zin ouderen te verplichten om te solliciteren.

De sollicitatiebrieven worden of niet beantwoord of er volgt een standaardbrief waarin men omslachtig vertelt, dat de keus niet op de betrokkene gevallen is. Deze gang van zaken is zwaar demotiverend en heeft tot gevolg, dat er niet meer gesolliciteerd wordt. In dagen van economische voorspoed werden ouderen reeds geweerd en nu bedrijven slechts zeer selectief personeel aannemen is dit nog meer van kracht.

Het wordt inderdaad tijd, dat het kabinet en met name De Heer De Geus zijn verstand gebruikt en tot de conclusie komt, dat de verplichting zinloos is. Men kan zich beter inzetten voor de jongere werkelozen. Zij dienen zo snel mogelijk weer aan het werk te komen en voor die groep kan het geld dus beter voor besteed worden.
G.P.Beek